18.5.2009

Yliopistolaki ja Aalto-yliopiston valmistelu

Perustuslakivaliokunnan yliopistolaista viime viikon keskiviikkona antaman lausunnon mukaan säätiöyliopistot voivat olla perustuslain mukaisia yliopistoja. Säätiöyliopistolla voi olla ulkopuolinen hallitus ja säädekirjan allekirjoittaneille yksityisille tahoille turvataan lailla vähemmistöedustus hallituksessa. Perustuslakivaliokunta kuitenkin edellytti, että säätiöyliopiston hallituksen valinta tapahtuu yliopistoyhteisön omin päätöksin.

Kirjoitin yliopistolain vaikutuksesta Aalto-yliopiston valmisteluun sisäiseen viestintäkanavaamme seuraavasti:

"Muutosprosessi kolmesta tilivirastoyliopistosta Aalto-yliopistoksi edellyttää huolellista valmistelua, joka on hyvässä vauhdissa. Tätä ovat myös säätiön perustajat - Suomen valtio ja yksityiset tahot - säätiötä perustaessaan edellyttäneet. Meidän on hyvä muistaa, että Aalto-yliopisto on suomalaisen yliopistouudistuksen pilottihanke, Turun ja Itä-Suomen yliopistojen ohella, ja valmistelua on tehty kaikissa näissä yksiköissä, jotta valmiudet lainmukaisen yliopiston käynnistämiseen ovat olemassa lain tullessa voimaan.

Suomen valtio ja yksityiset tahot perustivat Aalto-korkeakoulusäätiön ennen yliopistolain käsittelyä, jotta eduskunta voi nähdä, minkälaiselle säätiölle ollaan lainsäädännöllä antamassa yliopistotehtäviä. Kesäkuussa 2008 eduskunta hyväksyi lisätalousarviossaan 200 miljoonan valtion rahoituksen Aalto-korkeakoulusäätiölle. Säätiö on jo luonut edellytyksiä yliopiston toiminnan käynnistämiselle ja kehittämiselle tutkimuksen ja opetuksen tarpeista.

Jatkamme uuden yliopistomme valmistelua suunnitelmien mukaisesti. Aalto-korkeakoulusäätiö toimii säätiölain mukaisesti ja hallitus jatkaa valmistelua tältä pohjalta yliopistolain voimaantuloon saakka.

Uudistuksen keskeisin tavoite on vahvistaa tutkimuksen ja opetuksen toimintaedellytyksiä sekä yliopiston taloudellista ja hallinnollista autonomiaa."

1 kommentti:

  1. Ihana nähdä näin etunojainen näkemys hallintobyrokratian syövereistä. Katsot todella näkemyksellisesti yli aaltojen - se huokuu... Terv, Ôlli

    VastaaPoista