16.6.2009

Kesän kynnyksellä

Juuri ennen kesälomia saimme tiedon, että eduskunta on hyväksynyt paljon keskustelua herättäneen yliopistolain. Olemme saaneet kansanedustajiltamme mandaatin lähteä toden teolla perustamaan Aalto-yliopistoa!

Kesän aikana työstämme hallituksen ja muutostiimien kanssa uuden yliopistomme organisaatiota, johtosääntöä ja kehityssuunnitelmaa. Loppukesästä pääsemme keskustelemaan näistä yhteisön voimin. Palautekeskustelu uuden yliopiston arvoista on juuri päättynyt, ja tämän keskustelun tuloksia pääsemme myös kesällä analysoimaan.

Sain ensimmäiset tutkimuksen arvioinnin tulokset paneelien puheenjohtajilta viime viikon perjantaina. Kuten asiaan kuuluu, saimme sekä ruusuja että risuja. Meillä on monia aivan kansainväliseen kärkeen sijoittuvia tutkimuksen huippuyksikköjä, mutta tarvitsemme kansainvälisemmän otteen toimintaamme. Arvioinnin tulokset julkaistaan syyskuun alussa, jonka jälkeen tavoitteenani on käydä palautekeskustelua arviointiin osallistuneiden yksiköiden kanssa.

Erilaisten palautekanavien kautta olen saanut runsaasti mielipiteitä ja ehdotuksia. Palautelaatikoihin tuntuu päätyvän paljon muutosvaiheen turhautumista. On hyvä, että sille on kanavansa. Sekä positiivinen että negatiivinen palaute otetaan huomioon suunnittelua jatkettaessa.

Yliopiston uusi visuaalinen ilme herättää tunteita sekä puolesta että vastaan. Kilpailun voittanut ehdotus on se lähtökohta, jonka pohjalta uusi logomme ja koko visuaalinen ilmeemme suunnitellaan - aivan sellaisenaan sitä ei toteuteta. Olen itse mukana visuaalisen ilmeen suunnitteluryhmässämme, ja olen vakuuttunut siitä että työn tuloksena saamme uudelle yliopistolle loistavan tunnisteen. Brändi muodostuu sisällöstä, logon ja visuaalisen ilmeen tehtävä on jäädä mieleen muistuttamaan ainutlaatuisesta toimintatavastamme.

Paljon huolta tuntuu herättävän konkreettisten toimenpiteiden vaatimattomuus tässä vaiheessa. Tästä voi vain todeta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: ennen yliopistolain voimaantuloa emme ole voineet lähteä uudistuksia tekemään. Syksyllä voimme, ja ensi vuoden alussa pääsemme toden teolla kehitystyön kimppuun!

Ensimmäisiä konkreettisia toimenpiteitä ovat olleet tutkimuksen ja opetuksen ideakilpailut. Yksi yhteinen tutkimushanke, aivoAalto, on jo käynnissä ja useille uusille opetussuunnitelmille on myönnetty syksyksi rahoitus. Monilla tärkeillä kehitysalueilla - kuten IT-palvelujen tarjonnassa - olemme tekemässä välittömien toimien suunnitelmaa, jotta parannuksia voitaisiin lähteä toteuttamaan jo ensi syksynä. Uskon, että Aalto-yliopiston kehityssuunnitelman ja siihen liittyvien toimeenpanosuunnitelmien valmistuminen vuoden vaihteessa lisää luottamusta siihen, että olemme aidosti ja konkreettisesti tekemässä entistä parempaa yhteistä yliopistoa.

Toivotan kaikille aaltolaisille aurinkoista ja rentouttavaa kesälomaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti